ONDEUGEND PLANNETJE #2: Ondeugend Standbeeld verschijnt in Hoorn

door

Uit de volle Hoornse grond schiet een beeld op. Paddestoel? Nee. Kabouter? Nee, nee, nee. De gestalte van een vrouw wordt langzaam zichtbaar. Een nors hoofd van aluminium-cement. Tientallen mensen verdringen zich. Zo nu en dan wordt er wat gelachen. In de verte klinkt: ‘Een nationale volksheldin! Daarna ‘Drieëntwintig is bijna veertienduizend!’ Op 6 november is het beeld van Maria Catherina Swanenburg – ook wel bekend als ‘Goede Mie’ – op het Roode Steen plein in Hoorn verschenen. Het standbeeld, zo’n twee meter hoog, is ons cadeau aan de gemeente Hoorn. Een protest is het niet. Wij vinden Jan Pieterszoon Coen erg leuk. Mensen die J.P. Coen weg willen hebben met het argument dat hij niet meer in de tijd past hebben ongelijk. Hij past juist precies bij deze tijd. Je mag alles veroveren of omleggen – zolang als er geld aan wordt verdiend! Precies wat de spektakelmaatschappij produceert. Wie niet luistert moet je omleggen of veroveren – zolang er maar geld wordt verdiend! Dus wij dachten: Leuk! We plaatsen er één bij. Nog een Groot Persoon om te vereren. Nu is het plein compleet!’.

Hieronder de door ons verstuurde brief

 

Amsterdam, 6 november 2021
Gemeente Hoorn,
College van Burgemeester en Wethouders
Gemeenteraad van Hoorn
griffie@hoorn.nl

Betreft: Brief over standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Blij gemeentebestuur, blije wethouders, blije burgemeester,

We schrijven u naar aanleiding van de berichtgeving omtrent het standbeeld van J.P. Coen.

Met veel interesse hebben wij van Collectief Ondeugend uw pennenklikken van de afgelopen tien jaar gevolgd, alsmede de reactie van de inwoners daarop. Het doet ons dan ook veel deugd dat, de meest kleingeestige Horinezen daargelaten, het algemene antwoord op de vraag over ‘Wat te doen met J.P. Coen?’ ook in uw gemeente steeds verder in de richting van ‘vervangen’ kruipt. Toch zouden wij u dit willen afraden. Natuurlijk hebben wij al lang genoeg van J.P, maar ook van M.R, van de V.V.D, van W.A.v.O.n en de illusies van het kapitalistisch systeem – betekent dat we deze instituten dan maar moeten opblazen? Nee toch zeker? Dat zou niet des Nederlands zijn.

De spektakelmaatschappij van de Lage Landen die haar inwoners via advertenties en marketing elke dag opnieuw haar ideologie oplegt leert ons: wees braaf naar de instituties. Blijf weg van zulke ondeugende verlangens, zweer de eigen meningsvorming af en schuw politieke vernieuwing. Vul dat gevoel liever op, het liefste met onzinnige zaken. Neem (bijvoorbeeld) een tattoo, een derde auto, een pretkoffie in een café – strijk het glad met geniet-ervaringen, reisjes, yoga op dinsdag, terrasjes, lekker weg, de Pindakaaswinkel, etcetera.

In de geest van dit spectaculaire gedachtegoed besloten wij van Collectief Ondeugend in plaats van J.P. Coen op te blazen uw gemeente een cadeau te doen: een standbeeld van Maria Catherina Swanenburg. We vertrouwen erop dat dit uw gemeente, waarin de citymarketeers van de letters ‘VOC’ vochtige lippen krijgen, wel zal smaken.

Afbeelding 1: Voorbeeld burgerinitiatiefvoorstel 24 november 2020, ingevuld door Collectief Ondeugend

Kunstzinnige toevoeging
Dat wij democraten zijn mag ook blijken. Geheel in de geest van het burgerinitiatief van Rik Meester die recentelijk bij de Hoornse stadsgesprekken behandeld is hebben we gekozen voor een creatieve toevoeging aan de stad.

Afsluitend in de woorden van de gemeente Hoorn over de protesten richting J.P:

  • ‘Wij begrijpen dat de aanwezigheid van het standbeeld pijnlijk is (…).’ 
  • ‘Wel willen wij benadrukken dat de aanwezigheid van het standbeeld (…) als verering van de persoon Maria of haar daden. 
  • ‘Uw eventuele protestverklaring zien wij als een waardevolle aanvulling.’


Was getekend,
Met Ondeugende Groet,

Collectief Ondeugend