Over Collectief Ondeugend: Speels verzet!

Kijk eens wat er uit de hemel valt! Zomaar! Ondeugende Publicatie #1! Jezus wat een geluk. Maar waarom?

Waarom niet?

Gezien het leven in de moderne tijd is uitgedraaid op jezelf vernederen voor een handjevol euro´s, een saaie aangelegenheid waarin het enige avontuur is Het Nieuwste Merk te kopen, levenloos absorberen wat er op onze telefoons voorbij scrollt en onze al zo korte dagen aan ‘werk’ op te slijten tot we alle zin verloren zijn – valt de plicht aan elk resterend mens met een aandachtsspanne langer dan twintig seconden om onvrijheid af te zweren, iets nieuws uit te vinden, en de status-quo – het beest – glimlachend en opzettelijk tegen de haren in te strijken!

Heb lol! Word Ondeugend!

Wij zijn Collectief Ondeugend. Noem ons hoe je wilt: leden van de Collectieve Vrijstaat, architecten van de nieuwe wereld, vrolijke provocateurs – klopt allemaal. Opgericht om de mens van de onvrijheid te verlossen, worden we gehaat door kleingeestige mensen, dictators en de quote 500. Geliefd worden we door mensen die wél kunnen denken.

Wij horen je denken: ´onvrijheid?´ Ik werk, studeer of pensioneer toch? Hier in de stad, stadsie, Uttereg? Draaf ik niet met mijn oma-fiets het Neude af, vrolijk, de stad als mijn wereld? Loop ik na mijn 9 tot 5 niet ´s nachts lachend achter het bier aan? Heb ik de toekomst niet aan mijn goddelijk gepedicuurde voeten en een verse Albert Heijn afhaal-koffie in mijn hand?

We bevrijden je graag uit deze illusie: in deze constellatie bent je net zo vrij als de patiënten van een psychiatrische observatiekliniek. Vijf dagen per week wordt je in het kamp te werk gesteld, en de meest onnozele persoon die je kent wordt er de manager. Je kunt dat toelaten, stil afglijden naar het eeuwige niets en over een jaar of wat verdwijnen in de oven van een crematorium. Wat je ook kunt doen is een vrij iemand worden. Jezelf naar de geschiedenisboeken toe bewijzen, moet je maar denken. Of het nu met creatieve en liefdevolle opbouw of de sloophamer gaat.

Wilt je de wereld opnieuw schetsen? Wilt je vrienden maken die uw naam op hun been tatoeëren als je het ze zou vragen, en vijanden die de kroeg onmiddellijk verlaten als je binnenkomt?

Dan bent je bij ons aan het juiste adres. Luister eens naar je binnenste: Lees deze Ondeugende publicatie. Daarna nog eens, van achter naar voren, en besef dat het leven meer te bieden heeft dan de lessen van Shopping Centre Hoog Catharijne en RTL Boulevard.

Is de wereld dan toch te groot voor je, laat dan niets van je horen. Je kunt deze publicatie gebruiken voor intellectueel vuur, of de kattenbak.

De keuze is aan jou (en was dat volgens Sartre altijd al).

Met ondeugende groet,